10 načina da se vratiš u život ako si u depresiji

by Unified Soul Theory 


Postoji gomila stvari koja može da ti slomi duh. Može biti neki veliki događaj, kao što su razvod ili smrt voljene osobe, ili pak nešto manje opipljivo, kao npr. tiha panika da život prolazi pored tebe, a ti ne mrdaš. Vrlo je lako tada pasti u depresiju. Nekad je čak i neizbežno. Povratiti svoj život može izgledati nemoguće u tim stanjima. Ali, osećaćeš se bolje kad pobediš. Dokaži sebi da si jači/a nego što misliš da jesi i ubrzo ćeš se videti u potpuno novom svetlu. Ponovo otkrij sebe i budi impresioniran/a svojim moćnim duhom.

Evo 10 načina koja ti baš u tome mogu pomoći:

Uzvrati

volunteer-1636241_1920Pomaganje drugima ima predvan uticaj na poboljšavanje sopstvenog smisla postojanja. Nađi svrhu koja te zanima i stopi se s njom. Volontiraj npr, jer to može pomoći sa depresijom, može da umanji stres, a čak i da ti produži život. Pomaganje drugima takođe tebi pomaže da se vidiš bolje i da se povežeš sa svetom oko sebe.

Upiši neki kurs

painting-2158038_1920

Učenje nečeg novog poboljšava tvoj um, pogled na svet i osećaj lične moći. Takođe te udaljava od problema. Izaberi temu koja te zaista zanima i bilo da je to zoologija, moderna literatura ili astronomija, samo se upiši na neki kurs. Najverovatnije ćeš otkriti deo sebe koji je dugo spavao.

 

Postavi granice

barbwire-1765900_1920Povrati svest o sebi tako što ćeš odlučiti koja ponašanja od drugih možeš podneti, a koja ne. Drži se sopstvenih granica i ljubazno, ali strogo stavi ljudima do znanja kada ih prelaze. Ovo je teško raditi sa voljenim osobama, ali je takođe veoma osnažujuće. Ako te stvarno vole, onda će te saslušati i poštovaće tvoje granice. Ti imaš pravo da odlučiš o tome ko će biti u tvom životu, a ko neće. Iskoristi to!

Ulepšaj svoj prostor

apartment-2094718_1920Očisti svoj stan, ukrasi ga, i zaista ga napravi svojim domom. Pretrpan i neorganizovan životni prostor podiže stres, a umanjuje samopoštovanje. Napravi dom vredan uživanja, siguran raj i ogledalo najbolje verzije tebe. Misli na sva tvoja čula, a dom koji ne samo da je prelep, nego i udoban, učiniće tvoje provedeno vreme u njemu izuzetno prijatnim. Slušaj muziku koju voliš i odvoj vreme za uživanje u životu pored svih drugih stvari.

Isključi se

people-2567915_1920Izloguj se sa mreža! Facebook, Instagram, pa čak i mail – sve isključi. U zavisnosti od tvog posla, prilagodi sebi što manje virtualnog. Čak i malo vremena bez tako provedenog vremena može biti oslobađajuće. Ako si u mogućnosti, probaj da živiš bez Interneta celu nedelju. Tvoji prijatelji, vreme kod kuće, i čitav tvoj svet izgledaće potpuno različito kada sve to ne očekuješ na SnapChat-u. Iznenadiće te kako je dobar osećaj, čim prođe prvi “šok”.

Učini nešto hrabro sa svojom kosom

colors-1097130_1920Iako je naša frizura često tumačena kao površna stvar, način na koji izgledamo je nesumnjivo povezan sa tim kako vidimo sami sebe. Ošišaj se na kratko, uvij je, ofarbaj u crveno… Uradi nešto što si oduvek želeo/la, ali nikad nisi imao/la petlju. Ako uradiš nešto po tom pitanju, svaki put kad se pogledaš u ogledalo setićeš se svoje hrabrosti.

Treniraj

boxing-606193_1920Ova stavka je posebno važna ako nisi u formi. Povrati svoje nekadašnje telo i pokaži sebi kako jak/a možeš da budeš. Zahvalno je kada treningom izbacimo sva nezadovoljstva svojim životom. Vežbanje pomaže kod depresije i nervoze, a povećava kvalitet sna. To je sve ono što ti baš sada treba.

Izađi iz grada

hipster-869222_1920Uzmi petak i ponedeljak slobodne dane na poslu i idi na produženi vikend negde potpuno sam/a. Većina nas ne ide solo na odmor što je šašavo kad se uzme u obzir da je veza sa samim sobom najvažnija. Idi na neko mesto koje te fascinira, i radi šta ti padne na pamet! Pruži sebi priliku da se upoznaš van svakodnevnog monotonog života.

Odrekni se poroka

cigarettes-723126_1920Odustani od pušenja, ogovaranja, televizora ili čega god želiš da se oslobodiš. Učini to makar na nedelju dana i proveri kako se osećaš. Prvih nekoliko dana mogu biti loši, ali osećaj snage i samopoštovanja koji ćeš dobiti biće vredan borbe. Kao nagradu počasti sebe sa nečim specijalnim.

Stekni novog prijatelja

Pomisli na nekoga koga jedva poznaješ, ali kome se potajno diviš i pozovi ga na kafu. Postavljaj im pitanja i zaista slušaj odgovore, npr. jump-493889_1920

Brian Tracy je jednom rekao: “Shvatio sam da je svaka uspešna osoba sa kojom sam ikada razgovarao imala preokret koji se dogodio onda kada je donela specifičnu i nedvosmislenu odluku da ne želi više da živi na isti način kao do tad. Neki ljudi donesu takve odluke sa 15 godina, neki sa 50, a neki ih ne donesu nikada.”

Napravi taj izbor i povrati svoj život. Ti to zaslužuješ.

by Robyn Reisch

Prevela sa ovog sajta

Advertisements

Komentariši

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s