Zašto je manikir potreban?

U ovom ubrzanom vremenu u kom živimo izloženi smo mnogim spoljašnjim uticajima, hteli mi to ili ne. Neki su pozitivni, a neki negativni. Pod pozitivnima se tumače oni koji nisu opasni po nas, a pod negativnima oni koji jesu. Tako bi se često pranje sudova bez rukavica moglo svrstati u negativne spoljašnje uticaje, jer kamenac u vodi i detardžent isušuju naše ruke, kao i nokte. Tada oni počinju da se listaju ili da pucaju, a tako “načeti” nokti otvorena su vrata mikroorganizmima koji, ako dospeju u naš organizam, mogu da izazovu razne infekcije. U negativne uticaje spada i nagla promena temperature, kad iz rashlađene prostorije odemo napolje na vrućinu, i obrnuto.

Kako nokat predstavlja deo tela koji nije mrtav, tako mu treba i pristupiti. Njegovo stanje je promenljivo i to u zavisnosti od načina na koji ga tretiramo. Ako smatramo da to i nije tako važan deo našeg tela, pa se prema noktu odnosimo nemarno, zauzvrat ćemo imati neuredne nokte koji mogu biti opasni po naše čitavo zdravlje. Takvi nokti su puni zanoktica i pokožice, a ponegde se čak može naći i nakupljena prljavština crne boje. Pokožica se na noktu ne vidi sve dok ne počne da se skida, a zanoktice se vide pa tako umeju i da iritiraju onoga ko ih ima, te obavezno budu grickane. Ako grickamo zanoktice one će samo još više bujati, tj. još više će se videti.

Posao manikira u svemu tome je da neuredne nokte dovede do urednog stanja. Osnovna falinka većine manikirki je ta da mnogo više pažnje posvećuju konačnom izgledu nokta (crtež i boja) umesto tehnici kojom se služe da bi nokat bio kvalitetan, kao i znanju o samom noktu. Postoje tačno utvrđeni koraci pomoću kojih se dolazi do savršenog nokta, a tako nešto se može naučiti na obukama, kod ovlašćenih edukatora, a nikako iz knjiga ili preko You Tube-a. Na žalost, mnogo se devojaka bavi ovim poslom, a da pre toga nisu prošle obuku, već misleći da je nokat mrtav počinju da sa njim eksperimentišu. Kao i svaki drugi ručni rad, i ovo je rad koji se uči jedino praksom, jer postoji toliko stvari koje slovima prosto ne mogu da se objasne. Sve dok osoba ne uzme turpiju i četkicu u ruke i počne da pravi nokte, neće joj biti sasvim jasan postupak, kao ni zbog čega se to radi baš na taj način.

20676941_341277752968466_1820193121_o

Manikir je potreban svakome ko vodi računa o svojoj higijeni, jer su prsti prvi na udaru u svakodnevnom životu. Sa njima radimo i dodirujemo sve što postoji oko nas i na nama (npr. naše lice). Zamislite koliko je to bakterija nakupljeno na jednom mestu, a nije dovoljno samo oprati ruke. S tim u vezi – alat bi MORAO posle svakog klijenta da se steriliše, a turpije da se bace i zamene novim.

Osećaj posle manikira je neobjašnjivo čist, a nokti su uredni, posebno ako se na njima odradi estetski deo u vidu gel laka, ojačanja ili čak nadogradnje.

Advertisements

Komentariši

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s