Ležište nokta (matriks)

Matriks se sastoji od modifikovanog epidermalnog i vezivnog dela kože.

Koren nokta smešten je ispod kože i direktno naleže na ležište nokta, tj. zonu iz koje nokat raste. download

Matriks (ležište nokta) razlikuje krzno i podnokatni epiderm. Krzno se sastoji iz elastičnih i kolagenih vlakana, a podnokatni epiderm čine matični sloj, Malpigijev sloj i sjajni sloj. Od njih je najdeblji sjajni sloj čije se ćelije transformišu u rožastu nokatnu materiju.

U matriksu su smešteni živci, krvni sudovi i brojne arteriovenske anastomoze (direktna veza između dva cirkulaciona sistema).

Nokti nemaju svoju boju, već ona varira od stanja matriksa.

Zdrav nokat ima glatku, sjajnu površinu bez nepravilnosti i proziran je. Matriks nokta jedina je struktura koja proizvodi nokat, a svako njegovo oštećenje može se odraziti na čitavo stanje nokta. Nespretno, pogotovo preterano manikiranje, npr. rezanje zanoktica, pritisak na lunulu, upotreba agresivnih sredstava za negu i drugo, često izazivaju oštećenja na noktima. Potrebno je dobro poznavanje građe nokta kako bi se u takvim slučajevima mogao dati kvalitetan savet.

Nokat raste unapred klizeći iz svog kreveca. Na rukama nokti rastu brzinom od 0,1 do 0,4 mm dnevno, odnosno 1 cm u roku od tri meseca. Na nogama rastu duplo sporije, što bi značilo da bi se ceo nokat izmenjao za 12 meseci otprilike, a na rukama za 6. Kako godine odmiču tako se usporava i rast nokta. Takođe, nokti rastu brže leti, a zimi sporije.

7ddffebd0b2506f6da83

Funkcija nokta je da štiti prst i njegovu jagodicu. Nekada su nokti služili kao oružje ili alat, a danas imaju prvenstveno estetsku ulogu. Oni povećavaju dužinu prstiju, a uloga kozmetičkih preparata za negu i dekoraciju usmerena je na održavanje njihove lepote, zaštitu od negativnih spoljašnjih faktora i na dekoraciju nokta. Njegov estetski izgled zavisi od oblika, stanja i vrste dekoracije.

literatura: jedan pasus i “Kozmetologija II” – Senka Mazić

Advertisements

Komentariši

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s