Šta je nokat?

Nokat je ispupčena i tvrda rožasta pločasta tvorevina. Sastoji se iz više elemenata, a osnovni su voda, kalcijum, lipidi i keratin. Procenat vode u nokatnoj ploči utiče na njenu mekoću, lipidi na sjaj, keratin na tvrdoću, a kalcijum nema značajnu ulogu.

LA2Figure1

Dakle, da biste imali lepe i čvrste nokte potrebno je tretirati ih preparatima na bazi keratina.

Nokat je sa strane obložen eponijihumom, a njegovim bujanjem nastaju zanoktice.

 

 

Koren nokta i bočni rubovi su pokriveni tankom epidermalnom navlakom, tj. pokožicom. Kada se radi klasičan manikir, ili priprema nokta za estetski deo, pokožica se uklanja u potpunosti. Koren nokta takođe štiti kutikula koja ne bi trebalo da se opseca da ne bi mikroorganizmi prodrli ispod nokta i tako nastale infekcije. Ako ne želite da rizikujete, najbolje je da svakodnevno nakon pranja ruku svojim prstima poguravate kutikulu kako ne bi došli u situaciju da je manikirka seče. Ako nje ima dosta manikirka će morati da je odseče kako bi estetski nokat izgledao lepše, i da ne bi dolazilo do odizanja gela sa njega, jer se ona vrlo brzo spušta na nokat. Dakle, svakodnevnim njenim poguravanjem izbeći ćete rizik od infekcije njenim opsecanjem.

lunula-or-lunuleNa korenu nokta postoji jedan deo svetlije boje koji izgleda kao polumesec, a zove se lunula. Ona nije jednako vidljiva na svakom prstu, a najvidljivija je na palcu. Na latinskom se “mesec” naziva “luna”, pa otud ime lunula za segment na noktu koji podseća na polumesec.

 

Nokat ima i slobodnu ivicu koja ne bi trebalo da se skraćuje makazama i grickalicom, kako se to obično radi, jer na taj način dolazi do listanja nokta. Nokat bi trebalo da se skraćuje turpijom granulacije 180, i to u jednom smeru, nikako levo-desno, jer to takođe utiče na potencijalno listanje nokta. Kod noktiju koji se listaju dovoljno je isturpijati nokatnu ploču blagom turpijom, kako bi se otklonio izlistan deo, a dalje nastaviti sa negom preparatima na bazi keratina.

Zaštitna uloga nokta je da čuva jagodice prstiju od mehaničkih oštećenja tokom rada, a estetska da pruži lepši izgled cele šake. Kod žena se nokti lakiraju i nadograđuju, a kod muškaraca samo neguju.

page

 

 

 

Ako se noktima ne pruža adekvatna pažnja, može doći do njihovog poremećaja. O poremećajima nokta možete saznati putem ovog linka.

Advertisements

Komentariši

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s