Poremećaji noktiju

Nokti imaju zaštitnu i estetsku ulogu, naročito kod žena. O nekoj osobi se mogu zaključiti određene stvari samo gledajući u njene šake, prste i nokte.

Nokti su izloženi spoljašnjim uticajima koji mogu dosta uticati na njihov izgled. Ako se ne neguju adekvatno, vrlo lako može doći do njihovog poremećaja zbog hemijskih preparata, mehaničkih oštećenja, lakova za nokte i slično. Anomalije na noktima se takođe mogu pojaviti od manjka vitamina u organizmu, ili od duvanskog dima.

Ukoliko se nokat udari u predelu lunule, dolazi do trajnog oštećenja u vidu iskrivljenosti nokatne ploče, što znači da bi svaki estetski deo bio neuspešan.

Kada je nokat isušen zbog hemijskih preparata, ili nedovoljnog unosa vode u organizam, on izgleda krto, bez sjaja, brazda se uzdužno i poprečno, a takođe se lako ljušti i puca.

Poremećaji noktiju se ređe javljaju sami, a češće uz neko oboljenje organizma, tako da čine samo jedan deo simptoma određenog oboljenja. Najčešći simptomi koji se pokazuju na noktima u medicini nose latinska imena, pa se ne koriste u svakodnevnom govoru.

Tako se promene nastale grickanjem slobodne ivice nokta nazivaju onychophagia. Javljaju se kod pretežno nervoznih ličnosti koje na taj način olakšavaju svoju unutrašnju napetost, a ogledaju se u vidu zadebljanja nokatne ploče i oticanjem jagodičnog dela prsta. Ponekad je potrebno potražiti pomoć psihologa da bi se ova loša navika iskorenila, a češće je dovoljna samo nadogradnja noktiju, jer se čvrst gel ne može tako lako odgristi kao prirodan nokat.

Još jedna ne tako ozbiljna anomalija na noktima je pojava belih mrlja na nokatnoj ploči. Ova promena se naziva leukonychiu i nastaje prodorom vazduha u nokatnu ploču. Nije sasvim utvrđeno kako tačno dolazi do prodora vazduha, ali je sigurno da ova pojava nema veze sa oboljenjem organizma. Vrlo je moguće da bele fleke nastaju zbog nedovoljno vitamina u telu, a kako bi se one izgubile dovoljan je povećan unos vitamina tokom obroka ili između njih.

Povećana krtost i lomljivost nokatne ploče u poprečnom smeru naziva se onychoshisis. Nastaje zbog promena u matriksu nokta, zbog određene traume, zbog nedovoljnog unosa belančevina i vitamina, ili zbog poremećaja cirkulacije. Dopunjavanjem ili promenom ishrane dolazi do rešenja ovih problema.

Pojedine promene na noktima mogu se pojaviti zbog određenih dermatoloških oboljenja kao jedan od njihovih simptoma. Takođe, zbog trovanja metalima i lekovima, pri oboljenjima kardiovaskularnog sistema ili kod endokrinoloških poremećaja mogu nastati vidne promene na noktima.

Kada su nokti oboleli ne treba raditi estetski deo, osim kod grickanih noktiju. Nokti treba da budu bez materijala na njima u toku lečenja osnovne bolesti, kako bi se pratile promene. Dakle, ako uočimo bilo kakve anomalije na noktima klijenta savetujemo da ode kod lekara, i ne nastavljamo sa estetskim delom, već možemo uraditi samo klasičan manikir.

 

Advertisements

One thought on “Poremećaji noktiju

  1. Pingback: Šta je nokat? – Marina

Komentariši

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s