Evo kako ples utiče na mozak

by Thinking Humanity 


Ako voliš da igraš, i to radiš često, velike su šanse da ti je mozak zdrav.


1. Povećava tvoju neuroplastičnost

Neuroplastičnost bi bila nešto kao: ako misliš da možeš, onda možeš sigurno. Znači,Untitledfsw uverenje da je sve moguće.

Istraživači iz Amerike dolaze do zaključka da je često plesanje direktno odgovorno za oštroumnost, dakle povećava je. Kažu da plesanje smanjuje rizik od demencije za čak 76%. Neurolog Robert Katzman tvrdi da ljudi koji plešu imaju veće spoznajne rezerve i povećanu složenost nervnih sinapsi. Ples dovodi do toga da mozak obnovi nerve, što dalje pomaže neuroplastičnost.

2. Može od tebe napraviti inteligentnije biće

Inteligencija je širok pojam, ponekad čak i ne sasvim jasan, ali da pojednostavimo – akoUntitledadD je tvoja reakcija na pojedine situacije automatska, smatra se da je tu inteligencija umešana. Drugim rečima, kada mozak razmatra razne, i razumne, reakcije na situacije i sa određenom svrhom odabira jednu od njih, to je proces koji se jednom rečju naziva – proračunatost, koja je moguća samo uz inteligenciju.

Najbolji način da proveriš svoju inteligenciju je da se staviš u situaciju koja zahteva brzu reakciju. Ples ti u tome može dosta pomoći, baš zato što brzo zahteva reakcije. Kada igraš, moraš da odlučiš koliko ćeš se brzo kretati, u kom smeru ćeš se okretati, kako se ritam pesme menja, i slične stvari koje zaista zahtevaju trenutno reagovanje, a ne dugo razmišljanje o tome. Muzika te neće čekati 🙂 Tako da, igranje uz muziku će dosta povećati brzinu reagovanja na zadatke, da ne kažem probleme, i poboljšati tvoju inteligenciju.

3. Ples usporava starenje i jača memoriju

Što su kompleksnije tvoje sinapse, to je tvoj mozak zdraviji. Sudeći po zaključcima neurologa, mi bismo trebali da radimo sve što je u našoj moći da stvaramo nove sinapse, a ples je odličan način za tako nešto.

Kako starimo tako naše moždane ćelije odumiru, i sinapse postaju sve slabije i slabije. Zato je starim ljudima teško da se sete imena, jer postoji samo jedan kanal koji vodi do tih informacija u našem mozgu. Mada, kada radimo na tome da stalno učimo nove stvari, među kojima je i ples, onda stvaramo nove kanale, a to znači da ako je neki izgubljen tokom godina, tu je alternativan koji može zauzeti njegovo mesto.

Stoga igrajte kao da vas niko ne gleda, a i ako gleda – pa šta! 😀Untitled
Advertisements

Komentariši

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s