Zamislite svet u kom vladaju hipici umesto političara

by I Heart Intelligence


Odmah da raščistimo – ne radi se o onim ozloglašenim hipicima, već o pravim.


Definicija reči ‘hipik’ iz Merriam-Webster rečnika glasi: “Obična mlada osoba koja odbacuje društvene običaje i protivi se nasilju i ratovima.” Pa, zašto ta reč ponekad nosi negativnu konotaciju? Zar je toliko loše protiviti se institucijama? Zar je toliko loše želeti mir?

Zamislite da hipici vladaju svetom. Mislim da smo, duboko u sebi, svi mi hipici na neki svoj način. Lično mislim da bi svet bio mnogo bolje mesto kada bi njime vladali hipici, a evo i zašto:

Fokusirani su na duhovnost i kreativnost

I dalje postoje religijski nemiri na skoro svakom kontinentu. Neki od njih su sankcionisani, a neki sponzorisani od rukovodioca tih država. Sada, zamislite da su hipici ti koji vladaju i da se ljudi generalno okrenu duhovnosti, umesto što slepo veruju onome što im sadašnje vlasti serviraju. Jeste li ikada čuli da neki hipik diskriminiše bilo koga u vezi bilo čega, a kamoli za religijske razlike?!

Vode računa o planeti

Glavni aspekt koji čini jednog hipika je briga o planeti, tj. o prirodi koja je oko njega. Nema misterije u konekciji između korporacija koje uništavaju planetu i političkih interesa. Mislite li da bi pravi hipik dozvolio kompaniji uglja da uništi određeni deo zemljišta samo zbog fosilnih goriva?

Ne prezaju od toga da kažu ono što stvarno misle

Hipici su poznati po protestima. Sve je pobuna, kada se radi o hipicima. Ako se dešava nešto što se njima ne sviđa, ustaće, postaviti znak i obavestiti ljude o tome, ali potpuno bez ikakvog nasilja. Političari koriste prevaru i moć da bi sakrili korupciju i razne druge aktivnosti. Hipici su oni koji vam kažu šta se stvarno događa, kako se oni osećaju zbog toga, i šta mora biti urađeno da bi se to popravilo.

Vode računa o ljudima

Hipici vode računa o ljudima, prosto i jednostavno. Oni vode računa jedni o drugima i tretiraju ljude kao deo jedne vrste, ne skidaju ih tek tako s dnevnog reda. Hipike ne zanima pol, rasa ili veroispovest – oni jedino brinu o tome kako da pomognu, vole i paze na ljude oko sebe. Zamislite samo šta bi sve hipici mogli da urade sa svim onim novcem kojim sada raspolažu političari, jer bi mogli da ga usmere na one stvari koje su zaista potrebne i koje pomažu ostalima.

Novac zapravo nije važan

Na kraju krajeva, oduzmite ljudsku pohlepu i svi smo mi hipici. Kada se koncentrišemo na stvari kao što su te da budemo svoji, da živimo živote koje volimo, da brinemo jedni o drugima i o planeti, i sve one stvari koje čine pravog hipika – iznenađujuće, ali novac više nije motivacija.

Tek tako, iznenada, svet koji vode hipici ne zvuči kao loša ideja, zar ne? Zvuči više kao nešto čemu bismo trebali težiti.

Zamislite svet u kom smo svi mi pustili našeg unutrašnjeg hipika da leti, i da samo živimo svoje živote i budemo dobre osobe, da brinemo o planeti i da se ne vodimo pohlepom.

Advertisements

2 thoughts on “Zamislite svet u kom vladaju hipici umesto političara

  1. pyc

    “Političari koriste prevaru i moć da bi sakrili korupciju i razne druge aktivnosti.” Politicari su samo karika u lancu ishrane na dobro poznatoj piramidi vlasti. Njihovo bogatstvo se ne zasniva toliko na prevari i na korupciji koliko na cinjenici da manje-vise bankari uz pomoc njih emituju koliko god novca im je potrebno.

    Like

    1. Tekst na blogu mora biti kratak, a ima toliko toga da se kaže na tu temu… A da skratimo priču, suština ovog teksta je da kada Ljubav vlada nema sikiracije 😉 . “Politika” je pojela politiku, pa je više nema. Znamo za ljude iz senke, samo još da ih osvetlimo…

      Like

Komentariši

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s