Mnogo je dobro biti sam

„Ako hoćeš da budeš jaka, nauči da uživaš sama.“ – neko je rekao, nekome se svidelo, pa je neko treći počeo da prenosi na ostale.

Nije istina, rekla bih. Ako hoćeš da budeš jaka – nauči da uživaš sa nekim. Jer, moraš da se prilagodiš. Tom nekom. Kako on, ili ona hoće. Jer, kad si sama svakako uživaš – radiš šta hoćeš.

Nije teško biti sam, naprotiv. Jer, sve je na tebi i nemaš sa kim da se raspravljaš. Ne gubiš svoje vreme na objašnjavanje zašto si nešto uradio baš tako. I kada jednom raspremiš stvari po stanu, nema ko da ih rasturi.

Lako je biti sama i kad treba da se prehraniš. Jer, kupuješ samo ono što ti želiš da jedeš, i spremaš samo onako kako se tebi sviđa. Ne moraš da soliš jelo ako ti se ne jede slano. I nikoga nema da ti kaže kako si mogla to i bolje da napraviš. Nikome ne smeta što u njemu nema mesa, i ti jedeš sama uživajući svaki zalogaj.

Lako je biti sama, jer nema nikoga kome smetaš ako se probudiš u pola noći i poželiš da čitaš knjigu. Ili zapališ cigaretu. Ili ako želiš baš tada da izađeš u šetnju, nema nikoga da te u tome spreči.

Prelepo je biti sama i živeti po svom. Prelepo je kada nikoga nema da ti ‘samo još nešto kaže’. Predivno je kada imaš nalet inspiracije, i nikoga nema da je otera.

Mnogo je dobro kada živiš sama i kada istripuješ da je sve samo na tebi, da sve zavisi od tebe. Da, dobro je biti sam. Ma ne samo dobro, već i lako.

Kažem ti, bolje je. I sve ono što ne možeš da uradiš kada je neko prisutan, možeš kada si sam. I osećaj je čaroban, i svo vreme iščezne i ne postoji više. S vremenom nestanu i sve brige i, ti si slobodna.

I uvek dovoljno tople vode u bojleru i nikada prazne flaše mleka u frižideru…

Advertisements

Komentariši

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s