Evo zašto Indijanci nose dugu kosu

by Higher Perspectives


Kada vidiš nekoga sa dugom kosom (posebno muškarca) šta pomisliš? 

Da li bi ti se mišljenje promenilo kada bi ti rekli da je kosa produžetak nervnog sistema, i da ako imaš dugu kosu možeš da pristupiš mnogim informacijama? 

Zbog toga mnogi Indijanci održavaju svoju kosu dugom. 

Tokom Vijetnamskog rata, specijalci su raspoređeni u Indijanske rezerve u potrazi za talentovanim mladićima i čeličnim izviđačima. Dakle, tražili su ljude sa izraženim sposobnostima za praćenje. Kada su ih našli namamili su ih da se prijave dobrovoljno. Ali čim su postali deo njihove grupe, regrutovani nisu uspeli u svom zadatku. Zašto?!

Indijanci su čvrsto ostajali pri svom stavu da njihova kosa ne sme biti odsečena! Tvrdili su da bi ih šišanje sprečilo da osete neprijatelja.

Vojska im naravno nije verovala i bez obzira na njihova silna objašnjavanja, ipak im je odsekla kosu. Kako se obistinilo ono što su Indijanci tvrdili, vojska je morala opet da razmisli o tom pravilu da svi moraju da imaju kratku kosu. 

Zatim su odlučili da testiraju mlade momke. 

Tipično, svi Indijanci su spavali u šumi. Naoružan ‘neprijatelj’ im se približavao. Oni Indijanci koje nisu ošišali osetili su da se neko približava mnogo pre nego što bi neprijatelj stigao do njih. 

Onda bi vojska ošišala i njihovu kosu, pa ponovila test. Svi do jednog su pali na testu.

Ovo nije jedna od onih priča ‘novog doba’, ova priča zapravo ima smisla. 

Kroz milione godina, sisari su toliko evoluirali da su dobili i kosu. U poslednje vreme ljudi kao da su opsednuti oko toga da se otarase svoje kose na ovaj ili onaj način. Neko je šiša, a neko se farba npr, pa se tako godinama kasnije kosa toliko istanji da njena funkcija postane jako slaba. Indijanci se čak nisu ni šišali kada njima padne na pamet, već je postojalo određeno vreme za to, shodno mesecu, suncu i vremenskim prilikama. Generalno, oni su svoja dela usklađivali sa prirodom. Ne kao današnji čovek koji sve čini protiv prirode.

Možeš li da poveruješ da je kosa nešto više od onoga što za tebe znači? Da ne služi samo da te greje zimi, ili da privuče potencijalnog partnera; da ne služi samo za ukras.

Svaki deo tela ima svoju funkciju, takav je i baš na tom mestu s razlogom!

Prevela sa ovog sajta

Advertisements

Komentariši

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s