Pročitaj pažljivo

‘Ne poželi tuđeg bračnika’ – jedna je od Božijih zapovesti koje stoje u Svetom Jevanđelju. To podrazumeva da na tuđeg bračnog partnera, ili partnerku, smemo da gledamo samo kao na brata ili sestru sa potpunim odsustvom svake strasti, i bludne pomisli i želje. Jako je veliki greh i sama  pomisao na tuđeg bračnika, a o sprovođenju te pomisli da i ne govorimo.

Gospod je rekao veoma jasno, da svaki um može da razume: “Poželeti tuđe veliki je greh. Uzeti tuđe ogromna je kazna. Ono što Bog spoji, ne sme niko da razdvoji.”

Kada dođe do crkvenog braka, to je Božija promisao. Ta osoba se nama svidi i mi je zavolimo, ali tu osobu nam je sam Bog poslao, da se kroz bračni krst sa njom spasavamo. Tako da, koliko god da nam je brak težak, mi nikako ne smemo da se razvodimo i napuštamo tu svetu zajednicu, jer Gospod ima svoj plan sa nama. Koliko god težak naš bračnik bio, naš brak sa njim nije naša loša odluka, već Božija volja da se tako spasavamo kroz trpljenje. Ukoliko smo mi krivi za loš brak, moramo da se posvetimo Gospodu, molitvi, ispovedanju i pričešću, ali ukoliko je naš bračnik taj koji stvara nesklad u braku, ne smemo nikako da ga napuštamo, već da se molimo za njega, i tražimo od Gospoda i presvete Bogorodice da mu otvore oči, da spozna važnost braka i ljubav. Postoje samo dva razloga koja nam dopuštaju prekid Svete Tajne braka, a to su: neverstvo bračnika i upokojenje bračnika.

U slučaju prekida Svete Tajne braka, postoje samo dva puta u očima Gospoda, a to je monaštvo i belomonaštvo. Samo u slučaju upokojenja jednog od bračnika dozvoljeno je, pod strogim dopuštenjem, ponovno stupanje u brak, ali bolje je to izbeći. Gospod priznaje samo jednu Svetu Tajnu braka i na strašnom sudu pored jednog čoveka ne mogu da stoje dve žene, i obrnuto. Bitno je šta Gospod kaže, a ne ljudi. Tako da, Gospod ne dozvoljava dva, tri ili više brakova. Đavo prvo udara na porodice i pokušava tu da unese nemir i razdor, i ako uspe na taj način propadaju duše bračnika, onoga ko je poželeo tuđeg bračnika, i dece tih bračnika. Najveću nepravdu uništene Svete Tajne braka osete deca te porodice.

Ukoliko ti se svidi, i poželiš tuđeg bračnika ili ženu, odmah u korenu seci tu želju i moli se Gospodu da ti da snage da se izlečiš od tih prljavih misli. Jako je opasno za dušu i dalji napredak tvoj, i tvoje dece, stupiti u kontakt ili odnos sa oženjenim čovekom, ili udatom ženom. Takav greh uglavnom pada na pleća tvoje dece. Gospod je tom čoveku dao ženu da se s njom spasava, i obrnuto, i ne smeš ga poželeti i odvojiti od Svete Tajne braka. Nijedan Anđeo ti neće otvoriti srce prema oženjenom čoveku ili udatoj ženi. Zato, sa prvom spoznajom takvih osećanja prema tuđem bračniku, odmah traži pomoć kroz molitvu, tu želju ispovedi, isposti, gorko se kroz suze pokaj, pričesti se i distanciraj od te osobe. Mnogo je lakše okajati greh od pomisli, nego očistiti ga od već učinjenog dela.

Otac Tadej

Advertisements

Komentariši

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s