Preokret

Teorija koja se s vremenom sve dublje analizira, je ta da je mnogo ljudi u poslednjih nekoliko decenija rođeno ovde, u ovom vremenu i prostoru, isključivo zbog napretka sopstvene duše. Neko bi pomislio da je to sebično; misliti i činiti sve samo radi napretka sebe. Ali, to svakako nije sebično, jer napredak jedne duše olakšava napredak ostalih.

Dakle, ako je čovek ovde da napreduje duhovno, u životu će mu se događati razni usponi i padovi, a radi efektivnijeg napretka – češći su padovi. To je tako u životu svakoga ko se otelotvorio radi napretka svoje duše, a ne radi uživanja koja pruža materijalni svet. Ipak, ne odolevajući iskušenjima naša duša ne napreduje mnogo, a ni brzo.

Sva ‘loša’ iskustva kroz koja prolazi jedan čovek koji je izabrao da napreduje, pomažu mu da stigne do cilja. Začkoljica nastaje onda kada se čovek stalno vrti u krug, kada mu se dešavaju iste stvari. Kada dođe u istu situaciju, samo sa drugim osobama i na drugim mestima, to onda znači da je nešto trebalo drugačije uraditi, pa se opet pružila prilika za izbor. Sve dok se ne napravi ispravan izbor, situacija će se ponavljati.

Posmatrajući ljude iz okruženja, čovek može dosta saznati o sebi samom. Ukoliko uspe da primeti sve naznake, znakove, ili možda upozorenja, onda je na putu do spoznaje šta je to čega treba biti svestan i kako to ispraviti. Suština napredovanja leži u osvetljavanju sopstvenih senki, a koje se mogu uočiti u ljudima iz okruženja ili u situacijama koje se ponavljaju periodično kroz život pojedinca.

Da bi se osvestila neka senka, ili mana kod čoveka, potrebno je shvatiti zašto se ona tu nalazi, a do toga čovek može doći ako preispita sam sebe: svoju prošlost koje se seća, doživi je opet u svom umu, oprosti sebi ono što ga tišti, i shvati da je sada takav zbog gneva prema nekom događaju, ili zbog vaspitanja, okruženja; generalno situacija iz prošlosti. U tom slučaju je dobro da čovek opet oseti gnev, bes, ili bilo koju emociju koja mu je stvorila određeni oblik ponašanja, ili neko uverenje. Dok oseća dotičnu emociju, mogao bi da zamisli da razgovara sa njom objašnjavajući joj da je sve to u redu, ali da to ne znači da tako mora i da ostane, i da ništa ne može da se promeni, jer može. Čovek je sposoban da resetuje sopstveni um, uverenja i sećanja zbog kojih u odraslom dobu ima određene paterne mišljenja, a time i delanja, pomoću kojih zapada u konstantno iste situacije, koje u prvi mah ne moraju izgledati isto.

Samo što, čovek često toga nije svestan, zato što konstantno zapada u iluzorni, spoljašnji svet, gde je jedino bitno zaraditi novac, dobro se provesti, napiti, odvaliti od nečega, jer to je ono u čemu čovek uživa. Slep čovek. Njemu će trebati mnogo vremena, i još puno prostora dok ne ‘progleda’, jer je zapostavio sopstveni unutrašnji vapaj za napretkom. Kada nešto u njemu glasno zapišti, i on bude primoran da iritantno pištanje prešalta na predivne melodije, počeće da mu se dešavaju sasvim drugačije situacije.

Advertisements

One thought on “Preokret

  1. Pingback: Da li znaš? – Marina

Komentariši

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s