Duh

Uvek će onaj koji bude mogao da korača sa Duhom pretrčati sve koji bez ičega u sebi unaokolo jure. Iluziju bez uspeha i stradanja koja traje onoliko koliko i svako drugo priviđenje.

U retkim trenutcima pribranosti osetiće i oni najdublje ogrezli u nesvesno, oni za koje je Duh samo još jedna pažnje nedostojna, pomalo čudna reč.

Možda je najinteresantnije od svega to što se Duh uvek iznova oblikuje i prilagođava, ne poseduje i nije posedovan.

Umeti raspolagati Duhom velika je veština. Kao što dirigent linije i elipse vidi kao notne zapise i gotovo da ih čuje, fizičar puste brojeve i konvencionalne simbole pretače u filigrantske formule, tako i čovek stoji pred najrazličitijim obličjima Duha, spreman ili ne da na njih reaguje.

Toliko je svet u kome živimo ubrzan i fasadni, da je dragocen svaki trijumf onoga što nazivamo Duh. Nekada se čini da su sva nastojanja naše vrste i sve emocije, znanja i strasti što nas okružuju, ništa drugo do putokazi kojima stižemo do Duha. Iz tog je razloga ovde sasvim na mestu parafrazirati devalviranu i ofucanu posleratnu demangogiju.

Ništa nije teško, ništa nije nemoguće, i ništa nije neostvarivo.

Kolika je zaista moć drugačijeg pristupa? Snaga čoveka skrivena je u njegovoj moći da razume i ne prihvati uvek ograničenja sveta koji ga okružuje. Na koliko je načina moguće savladati bezbrojne prepreke koje su nam od starog sveta pale u nasledstvo?!

Ne postoji više puteva. U jedan se slivaju svi… Sve što bude trebalo da se dogodi, desiće se.

Sada je nevešta i snažna ruka čoveka i majmuna posegnula za komadom drveta, a drvo bez lista i ploda trulo ležalo je na praistorijskoj zemlji. Čim je misao životinje komad drveta izumela na svoj način, dogodilo se čudo. Drvo više nije bilo drvo, a majmun je prestao da bude životinja.

odlomak iz nekih davno zaboravljenih novina 

Advertisements

Komentariši

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s